Hilde Devolder Chocolatier november 2021

Ik ben Hilde Devolder en sinds oktober 2010 baat ik een chocolaterie met atelier uit in Gent.

Mijn slogan is:

‘I love chocolate. I love art. I love beauty. So I try to combine all of this in what I make with chocolate in my shop in Ghent, Belgium. And you? Do you like chocolate?’

Een passie voor gezonde biologische ingrediënten en ‘klein maar fijn’ zijn mijn uitgangspunten.

Daarom kies ik voor een concept van kleine pralines met veel smaak. Dit kan door zo weinig mogelijk suiker toe te voegen. Zo sla ik twee vliegen in één klap.
Door kleine pralines te maken kan je meer verschillende smaken proeven zonder te veel chocolade te eten. Je kan algauw drie verschillende smaken proeven in plaats van één smaak in een grote praline. Af en toe zit er in een box toch een grote praline. Dit is voornamelijk voor het visuele aspect en zo kunnen diegenen die toch liever een grote praline hebben deze eruit pikken.

Minder suiker gebruiken is ook beter voor ieders gezondheid. Kwaliteitsvolle chocolade is een echte traktatie.

De pralines worden voornamelijk gemaakt met Valrhona chocolade en voor de vullingen gebruik ik soms ook tree-/bean-to-bar chocolade en Casa Luker 1906 chocolade. Verder zijn de ingrediënten zoveel mogelijk biologisch en plantaardig. Ik ben ook steeds op zoek naar de beste kwaliteit.

De hazelnootpuree en de plantaardige room produceer ik zelf.

hilde devolder chocolatier gezouten karamel

De meest gevraagde pralines zijn de lavendel praline en de gezouten karamel praline.

De lavendel praline bestaat uit een witte fluweelzachte ganache met etherische olie van lavendel en omhuld met een dun laagje donkere chocolade en versiert met een lavendelbloemetje.

De gezouten karamel bestaat uit een karamelganache op basis van ongeraffineerde rietsuiker met handgeraapt fleur de sel omhuld met een dun laagje melkchocolade en versiert met een paar korrels fleur de sel.

Ook voor de veganisten en de mensen met allergenen is er een aardig aanbod dat regelmatig varieert. Het gaat uiteraard allemaal om pralines omhuld met een dun laagje donkere chocolade. De gember praline, hazelnoot praline, cranberry praline en marsepein praline zijn er enkele van. Op de pagina ‘Assortiment pralines‘ vindt u een volledig overzicht van alle pralines met vermelding van de ingrediënten, allergenen en of ze geschikt zijn voor veganisten.

Naast de pralines vindt u ook nog een ruim aanbod andere artisanale en huisgemaakte chocolade producten:

  • flinterdunne mendiants met noten, zaden en gedroogde vruchten in melk- of donkere chocolade
  • tuiles (ronde schijfjes chocolade) met 13 verschillende noten, zaden en gedroogde vruchten
  • flinterdunne karakjes in melk- of donkere chocolade
  • orangettes, gemberettes, citronettes, bergamottes, pâtes de fruits van limoen, alles omhuld met donkere chocolade
  • grote en kleine tabletten met heerlijke biologische hazelnoten uit Piëmonte
  • tabletten van verschillende chocolades en/of origines waaronder ook een vegan melkchocolade (amandelmelk)
  • marsepein balkjes met donkere chocolade
  • marsepein blokjes met cacaopoeder

Daarnaast bieden wij ook een uitgebreid assortiment speciale bean-to-bar chocolade aan van over de hele wereld.
Van de Noord-Amerika en Canada, Zuid-Amerika, Europa, Afrika tot Azië.
De meesten van hen zijn niet alleen uitmuntende chocolademakers maar echte artiesten. De tabletten zijn vaak visuele zeer aantrekkelijk en de verpakkingen zijn vaak grafische hoogstandjes.
In onze webwinkel vindt u een selectie van ons aanbod.

Ook vindt u bij ons een uitgebreid assortiment noten en vruchten omhuld met chocolade, krokante parels en couverture chocolade om thuis zelf mee aan de slag te gaan.

Het is een hele uitdaging om alles zelf in handen te houden en er toch voor te zorgen dat het aanbod regelmatig aangepast wordt aan de seizoenen, trends en steeds wijzigende markt.
Ik produceer zelf de pralines en de aanverwante producten in mijn open atelier en ik sta zelf in voor de verkoop in de winkel.
Daarbij komt ook nog de website, webshop, administratie, onderhoud en de vele oplossingen die moeten gevonden worden bij onverwachte situaties.
Gelukkig kan ik regelmatig rekenen op hulp om alles in goede banen te leiden.

Hierbij nodig ik u uit om eens langs te komen en de heerlijke geur op te snuiven afkomstig uit het atelier.

Het is ook een ideale gelegenheid om de bean-to-bar chocolades te leren kennen.
Iedere chocolademaker werkt volgens zijn eigen visie, methode en smaak. Maar ze hebben allemaal iets gemeen. Ze zijn stuk voor stuk gepassioneerd en werken indien mogelijk rechtstreeks met de cacaoboeren of laten zich bijstaan door een expert voor de aankoop van de bonen van hoge kwaliteit.
Deze werkwijze gaat verder dan fairtrade. Doordat de keten kort gehouden wordt weet u zeker dat ook u uw steentje bijdraagt zodra u één van deze tabletten koopt.
Er is voor elk wat wils. Ook voor de mensen met allergieën of voor mensen die van witte of van melkchocolade houden.
Het aanbod van de donkere chocolade is echter het grootst.
Voor de 100% chocoladefans is het bij ons een hemel op aarde.

Indien u het wenst geef ik graag nog wat extra informatie over wat hierboven geschreven staat.

Chocoladeproducten van hoge kwaliteit? Wat bedoel ik daarmee?

  • Wanneer je de kwaliteit van veel producten die nu geproduceerd worden vergelijkt met de kwaliteit van de producten die vroeger geproduceerd werden, stel je vast dat we heel wat aan smaak en gezonde ingrediënten ingeboet hebben. Daarom ga ik op zoek naar smaakvolle ingrediënten en gebruik ik zoveel mogelijk biologische producten waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met milieu, dier en mens.

Verfijnde chocolade? Wat bedoel ik daarmee?

  • Zoals u kunt terugvinden in de Nederlandse encyclopedie, niet meer, niet minder: ‘met elegante geur en harmonische smaak’, ‘van heel goede kwaliteit’, ‘een verfijnde keuken’, ‘met verfijnde gerechten’, ‘apart’, ‘aristocratisch’, ‘chic’, ‘delicaat’, ‘elegant’, ‘esthetisch’, ‘fijn’, ‘fijntjes’, ‘fijnzinnig’, ‘geavanceerd’, ‘gecultiveerd’, ‘geraffineerd’, ‘precieus’, ‘select’, ‘smaakvol’, ‘stijlvol’.

Waarom doe ik alles zelf?

  • Voor mij werkt dit momenteel het best. Ik run geen onderneming maar oefen een ambacht uit. Het is me door de jaren heen duidelijk geworden dat de twee moeilijk samengaan maar tips zijn altijd welkom ;-).

Waarom dan toch hulp vragen?

  • Tijdens drukke periodes is het onmogelijk om dit zonder hulp te doen. Daarvoor kan ik gelukkig rekenen op Peter, die mij dan bijstaat zoveel hij kan. Hartelijk dank daarvoor!

Wat is er nu zo bijzonder aan deze pralines?

  • De eigen recepten van de pralines zijn heel eenvoudig qua samenstelling. Ik werk telkens slechts met enkele ingrediënten. Voor een praline met ganache vulling is dat: chocolade + plantaardige room + honing + cocosolie + eventueel een extra ingrediënt dat typisch is voor die specifieke praline. Voor een praline met praliné vulling is dat: puree van noten of zaden + chocolade + eventueel een extra ingrediënt dat typisch is voor die specifieke praline. Voor een praline met marsepein is dat: marsepein + eventueel een ingrediënt dat typisch is voor die specifieke praline. Deze werkwijze heeft als gevolg dat de pralines heel beperkt houdbaar zijn, maximum 2 weken.
  • De basis ganache bevat enkel plantaardige room van eigen productie en honing en kokosolie van biologische oorsprong.
  • De basis puree is 100% notenpuree of sesampasta. Hazelnootpuree is van eigen productie. Amandelpuree, cashewpuree, pistachepuree en sesampasta zijn van biologische oorsprong. Walnootpuree en pindanootpuree zijn nog niet van biologische oorsprong.
  • De kokosnoot, lavendel, roos, kardemom, cranberries, cashewnoot, macadamia noot, blauwe bes, sesamzaad, chia zaad zijn van biologische oorsprong.
  • Er worden nooit bewaarmiddelen of smaakstoffen toegevoegd, behalve voor de marsepein.
  • De biologische donkere chocolade rond de pralines bevat 70% cacaobestanddelen uit Peru en de biologische melkchocolade rond de pralines bevat 39% cacaobestanddelen uit Peru.
  • De pralines bevatten enkel de suiker die aanwezig is in de chocolade met uitzondering voor het recept van de gezouten karamel. De suiker die hiervoor gebruikt wordt is ongeraffineerde biologische rietsuiker.
  • U bewaart de pralines best op een donker, koele en droge plaats. Tijdens de zomer bewaart u de pralines beter in de koelkast in een goed afgesloten verpakking.
  • Alle pralines bevatten sojalecithine.
  • Sommige bean-to-bars bevatten geen sojalecithine.